,
Ostra i szybka wersja drobiu na obiad czy Udka kurczaka na ostro. Sos polecam, także do skrzydełek w sezonie grillowym. A póki co sos dobrze wykorzystać na udkach kurczaka. Jeżeli lubicie bardziej wyraźna wersje kurczaka - proponuje dodać sos tabasco o smaku czosnku.
Kurczak na ostro
Składniki:
8 udek z kurczaka, bez kości
zielona sałata do dekoracji
Sos:
2 łyżki musztardy dijońskiej
6 kropli sosu tabasco
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
Rozgrzewamy patelnie do grillowania lub zwykłą do smażenia. Zdejmujemy skórke z udek, nieco je rozpłaszczamy i usuwamy tłuszcz. Przyrządzamy sos , mieszamy na płytkim talerzu musztardę, tabasco, czosnek i sos sojowy. Kawałki kurczaka dokładnie obtaczamy w sosie, a następnie smażymy po 8- 10 minut z każdej strony, Podajemy na ciepło lub zimno z liściem sałaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz