poniedziałek, 27 stycznia 2014

Ciasteczka kakaowo-waniliowe


Ciasteczka kakaowe - waniliowe

Składniki:
125 g masła
125 g drobnego cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka kakao
1 duże jajko
1 żółtko

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem i ekstrakt waniliowym w robocie kuchennym. Dodajemy mąkę , kakao, jajko oraz żółtko i wyrabiamy. Następnie krótko zagniatamy, zawijamy w folie wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Ciasto wałkujemy między dwoma arkuszami pergaminu na grubość 2 , 5 cm. wycinamy dowolne kształty, ciasteczka przekładamy na blachę. Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 10-12 minut. Po upieczeniu odczekujemy 5 minut, następnie przenosimy je na metalową kratkę aby ostygły.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz