środa, 11 grudnia 2013

Sos żurawinbowy

          To jeden z tych dodatków do potraw, który cieszy oko i podniebienie. Podaje do potraw  mięsnych jak i do deserów. Często przygotowuje więcej i robię z mąką ziemniaczaną jako kisiel.


Składniki:
⦁    400 g żurawiny
⦁    120 ml słodkiego wina
⦁    4 goździki
⦁    60 g brązowego cukru
⦁    1 pomarańcza

Przygotowanie:
Zetrzyj skórkę z pomarańczy oraz wyciśnij z niej sok. Do rondla przelej sok z pomarańczy wraz z winem czerwonym, cukrem i goździkami, gotować na małym ogniu . Następnie dodajemy żurawinę i gotujemy przez ok 10 minut, często mieszając. Kiedy żurawina zmięknie i zacznie się rozpadać, zakończ gotowanie. Po przestudzeniu i usunięciu goździków, można zmiksować na jednolita masę. Ja osobiście lubię kiedy owoce żurawiny są w całości.
Podawać na gorąco lub zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz