Nie ma dla mnie nic piękniejszego jak robienie ciasteczek, każde takie maleństwo ma w sobie kawałek miłości, staranności i całą masę przepysznych składników. Moje ciasteczka kipią cynamonem, kardamonem i przepysznymi MIGDAŁAMI - cała esencja świąt w jednym małym ciasteczku.
Ciasteczka migdałowe z korzenna nutą
Składniki: ( ok 30 sztuk )
⦁ 1/2 kostki masła
⦁ 4 łyżki cukru
⦁ 5 łyżek zmielonych migdałów
⦁ 1 jajko
⦁ 1 szklanka maki pszennej
⦁ 2 łyżeczki cynamonu , 1 łyżeczka kardamonu lub 1 łyżkę przyprawy do piernika
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z migdałami i cynamonem, kardamonem lub przyprawą do piernika. Dodać cukier , masło i jajko, szybko wyrobić na gładkie ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć na 1 h do lodówki.
- Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 4 mm. Powycinać dowolne kształty. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika piec 15 - 17 minut w temperaturze 175 stopni C. Zdjąć z blachy , odłożyć aby całkowicie ostygły.
Ciastka smarować lukrem lub czekoladą - kto co lubi...
- Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 4 mm. Powycinać dowolne kształty. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika piec 15 - 17 minut w temperaturze 175 stopni C. Zdjąć z blachy , odłożyć aby całkowicie ostygły.
Ciastka smarować lukrem lub czekoladą - kto co lubi...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz