wtorek, 10 grudnia 2013

Ciasteczka migdałowe z korzenna nutą



                Nie ma dla mnie nic piękniejszego  jak robienie ciasteczek, każde takie maleństwo ma w  sobie kawałek miłości, staranności  i całą  masę przepysznych składników. Moje ciasteczka kipią  cynamonem, kardamonem i  przepysznymi  MIGDAŁAMI - cała esencja świąt w jednym małym ciasteczku.

Ciasteczka migdałowe z  korzenna nutą

Składniki: ( ok 30 sztuk )
⦁    1/2 kostki masła
⦁    4 łyżki cukru
⦁    5 łyżek zmielonych migdałów
⦁    1 jajko
⦁    1 szklanka maki pszennej
⦁    2 łyżeczki cynamonu , 1 łyżeczka kardamonu  lub  1 łyżkę przyprawy do piernika

Przygotowanie:
- Mąkę wymieszać z migdałami i cynamonem, kardamonem lub przyprawą do piernika. Dodać cukier , masło i jajko, szybko wyrobić na gładkie ciasto. Ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć na 1 h do lodówki.
 - Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 4 mm. Powycinać dowolne kształty. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika piec 15 - 17 minut w temperaturze 175 stopni C. Zdjąć z blachy , odłożyć aby całkowicie ostygły.
Ciastka smarować  lukrem lub czekoladą - kto co lubi...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz