czwartek, 14 listopada 2013

Sernik marcepanowo- czekoladowy

                                 
           Do filiżanki dobrej kawy, koniecznie trzeba coś  przekąsić - a co takiego, jak nie pyszne ciacho, oferta w przepisach na słodkości jest niezliczona. Ale ja dziś miałam ochotę na sernik, koniecznie w polewie czekoladowej i tak pomyślałam, a niech coś będzie jeszcze dla męża w  serniku - marcepan. Całość wyszła całkiem, całkiem - zachęcam do wypróbowania przepisu.
 
 

Sernik marcepanowo- czekoladowy

Składniki:
1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
100 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kaszki manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki ekstraktu ekstraktu waniliowego
200 g masy marcepanowej






Polewa:
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
50 g masła



Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ucieramy masło z cukrem pudrem, następnie wbijamy po jednym jajku,ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodajemy ser, przesiane mąki oraz kaszkę mannę. Na koniec wlewamy ekstrakt waniliowy. Przekładamy ciasto do formy o średnicy 20 -22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Po włożeniu ciasta od razu ,zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C. Pieczemy około 1,5 h. Po wystudzeniu ciasta, nakładamy masę marcepanowa wcześniej rozwałkowaną na grubość około 3-5 mm. Całość polewamy polewą czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz