Konfitura z dyni z pomarańczą
Składniki:
- 1,5 kg dyni
- 1 kg pomarańczy
- 400 g cukru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- mała łyżeczka cynamonu
- Dynię obieramy wydrążamy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na godzinę, aby puściła soki. .Następnie podgotowujemy ją na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy dynia powoli zacznie się rozpadać, dorzucamy obraną, pokrojona pomarańcze. Gotujemy do momentu kiedy dynia i pomarańcze się rozgotowują , a woda odparuje.
- Następnie przyprawiamy gałka muszkatołową i cynamonem. Dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików i szczelnie zamykamy. Stawiamy na godzinkę denkiem do góry aby się lepiej zawekowały. Można je ewentualnie zagotować, ale nie jest to konieczne.
- I pyszna konfitura gotowa !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz