środa, 11 września 2013

Konfitura z dyni z pomarańczą

Konfitura z dyni z pomarańczą

Składniki:
  • 1,5 kg dyni
  • 1 kg pomarańczy
  • 400 g cukru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • mała łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  • Dynię obieramy wydrążamy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na godzinę, aby puściła soki. .Następnie podgotowujemy ją na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Kiedy dynia powoli zacznie się rozpadać, dorzucamy obraną, pokrojona pomarańcze. Gotujemy do momentu kiedy dynia i pomarańcze się rozgotowują , a woda odparuje.
  • Następnie przyprawiamy gałka muszkatołową i cynamonem. Dokładnie mieszamy i przekładamy do słoików i szczelnie zamykamy.  Stawiamy na godzinkę denkiem do góry aby się lepiej zawekowały. Można je ewentualnie zagotować, ale nie jest to konieczne.
  •  I pyszna konfitura gotowa !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz