Szparagi w sosie beszamelowym
Składniki na 4 osoby:
- 1 kg szparagów ( obrać i 10 minut zblanszować w osolonej i ocukrzonej wrzątku)
- 5-6 plastrów gotowanej szynki
- sos beszamelowy
- starty żółty ser
- 40 g masła ( stopić w rondelku)
- 40 g mąki ( zasmażyć na maśle)
- 1/3 l mleka ( dodać do garnka, uważać , żeby się nie przypaliło i mieszać dolać)
- 250 ml bulionu
- starta gałka muszkatołowa
- pieprz, sól
Sos beszamelowy przyprawić, zdjąć z płyty i mieszając dokładnie dodawać żółty ser jeszcze raz dokładnie wymieszać. Postawić na płytę i powoli wkładać szparagi tak by całe były przykryte sosem , gotować 4-7 minut - gotowe , przełożyć na talerz i posypać szynką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz