Kiedy zobaczyłam młode ziemniaki, przypomniał mi się smak z dzieciństwa pieczonych ziemniaków z białym twarogiem i od razu pomyślałam mam sycącą przekąskę - szybką, prostą i smaczną.
Mam taki obraz przed oczami z młodzieńczych lat jak mój dziadek nakłada sobie na pyrkę twarożek i mówi, że to jest najlepsze danie dla niego. Moja babcia mówiła na to danie ziemniaczki w mundurkach. Kiedyś się dziwiłam i nic w tym daniu nie widziałam, ale po latach na myśl o pieczonym ziemniaczku z białym serkiem zaczynają mi pracować ślinianki. Nie mam pojęcia tylko jak namówić synka do skosztowania tego dania. Widocznie takie jedzonko docenia się po latach...
" Pieczona młoda pyra"
Składniki:
- 4 średnie młode ziemniaki
- 250 dag twarogu lub sera feta
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 pomidor
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól,pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Myjemy ziemniaki, pozostawiamy w mundurkach, Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, Zapiekamy ok. pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy farsz serowy do ziemniaków. Drobno pokrojony ogórek, pomidor łączymy z twarogiem. Dodajemy sprasowany czosnek i łyżkę jogurtu naturalnego. Przyprawiamy
Upieczony ziemniak rozcinamy na pół, ale tak by połówki nadal się łączyły do środka wkładamy farsz z sera. Wierch posypujemy szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz