czwartek, 14 marca 2013

"Udka kurczaka w glazurze miodowo-imbirowej"

"Udka kurczaka w glazurze miodowo-imbirowej"



Składniki:
- 6 udek kurczaka

Glazura:
- 4łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki whisky
- 2 łyżki miodu
- 8 łyżek sosu sojowego
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru

Wykonanie:
Czosnek i cebule drobno pokroić, dodać sos sojowy, whisky, oliwę, miód i imbir. Mieszamy delikatnie wkładamy udka i odstawiamy na kilka godzin. Wyjmujemy udka przekładamy do naczynia żaroodpornego przykrywamy folią i pieczemy 1 i ½ h w temperaturze 200 C, kilka razy przekładając. Udka podaję z brązowym ryżem lub młodymi ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz