czwartek, 14 marca 2013

"Południowiec"

"Południowiec"


Składniki:
- 2 pomarańcze
- 15 dag cukru pudru
- 6 jajek
- 25 dag mielonych migdałów
- 1 łyżeczka sody
- tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:
Pomarańcze umyj, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj 45 minut. Odcedź i ostudź. Pokrój na kawałki, usuń pestki, zmiksuj. Żółtka ubij z połową cukru pudru, białka ubij na sztywno z reszta cukru pudru. Do masy żółtkowej dodaj zmiksowane pomarańcze, wymieszaj. Migdały wymieszaj sodą, dodaj do masy i ponownie wszystko wymieszaj, na koniec dodaj pianę, wymieszaj.  Dno tortownicy ( 22cm) wyłóż pergaminem. Spód i boki natłuść, dno wysyp bułką tartą. Przelej  ciasto do formy i piec 40-45 minut w temperaturze 190 C.
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz