"Południowiec"
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 15 dag cukru pudru
- 6 jajek
- 25 dag mielonych migdałów
- 1 łyżeczka sody
- tłuszcz i bułka
tarta do formy
Wykonanie:
Pomarańcze umyj, włóż do garnka, zalej wodą i
gotuj 45 minut. Odcedź i ostudź. Pokrój na kawałki, usuń pestki, zmiksuj.
Żółtka ubij z połową cukru pudru, białka ubij na sztywno z reszta cukru pudru.
Do masy żółtkowej dodaj zmiksowane pomarańcze, wymieszaj. Migdały wymieszaj
sodą, dodaj do masy i ponownie wszystko wymieszaj, na koniec dodaj pianę,
wymieszaj. Dno tortownicy ( 22cm) wyłóż
pergaminem. Spód i boki natłuść, dno wysyp bułką tartą. Przelej ciasto do formy i piec 40-45 minut w
temperaturze 190 C.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz