Na przekór tradycji, nie zrobię kolejnej wersji żuru lub barszczu białego na święta. Ale za to aromatyczny i pikantny krem o pięknym wiosennym kolorze. Zupa krem z liści szpinaku . Szpinak kojarzy mi się z postacią ze słynnej kreskówki o Popeye, która nadała szpinakowi symbol zdrowia. Jak bicepsy tej postaci szpinak napakowany jest sama dobrocią: pełny karotenoidów, witaminy C, kwasu foliowego, witaminy K i magnezu.
" Krem szpinakowy pikantny"
Składniki:
⦁ 600 g świeżego szpinaku lub mrożonego
⦁ 1 posiekana biała cebula
⦁ 2 pokrojone ząbki czosnku
⦁ 1 łyżeczka pokrojonej papryczki chilli
⦁ 2 średnie ziemniaki
⦁ 4 łyżki oliwy z oliwek
⦁ po 1 łyżeczce posiekanej świeżej natki pietruszki,kolendry i mięty
⦁ 1,5 bulionu warzywnego
⦁ 4 plastry sera pleśniowego
Sposób przygotowania:
Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek, następnie wrzucić chilli, natkę pietruszki , mięte i kolendrę. W osobnym garnku zagotować bulion warzywny dodać pokrojone ziemniaki,po 20 minutach dodać szpinak i gotować jeszcze 5 minut. Bulion z ziemniakami i szpinakiem zblendować gotować jeszcze 2-3 minuty i dodać zeszkloną cebulkę z pietruszką, mięta i kolendrą. Ponownie zblędować. Można dodać do smaku jeszcze pieprz czarny i sól. Po przelaniu kremu do miseczki włożyć plaster sera pleśniowego,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz