środa, 20 marca 2013

 
 
 
Coś słodkiego, prostego  i  szybkiego. A przy tym  niezła zabawa dla dziecka. Mój synek sam napełniał wydrążone jabłko wedle swojego gustu.  Wsypał "mega" dużą  ilość cynamonu do ryżu i śladowe ilości rodzynek (to była jego wersja ) i dodał na końcu mamusiu jak to pięknie pachnie. Od małego jada dania z dodatkiem intensywnych przypraw i chyba mu to odpowiada bo sam prosi o przyprawy.  
 
 
 
" Jabłko  pieczone "
 
 
 



 

- 4 jabłka

- 1/2 torebki ryżu

- 1 szklanka mleka

- 4 łyżeczki rodzynek

- łyżka miodu

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 łyżeczka startego imbiru


Sposób przygotowania:
Jabłka myję, odcinam 1/3 jabłka z ogonkiem. Łyżeczką wydrążam gniazda nasienne uważając, by nie zrobić dziury na wylot.

Ryż zalewamy szklanką mleka i gotujemy, po zagotowaniu odstawiamy. Rodzynki zalewamy wodą i odstawiamy na 5 minut. Gdy ryż ostygnie , dodajemy odsączone rodzynki, cynamon, łyżkę miodu i 1 łyżeczkę startego imbiru. Wszystko dokładnie mieszamy i napełniam wydrążone jabłka. Nakładamy górną część jabłka z ogonkiem.

Wstawiamy jabłka do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz