Coś słodkiego, prostego i szybkiego. A przy tym niezła zabawa dla dziecka. Mój synek sam napełniał wydrążone jabłko wedle swojego gustu. Wsypał "mega" dużą ilość cynamonu do ryżu i śladowe ilości rodzynek (to była jego wersja ) i dodał na końcu mamusiu jak to pięknie pachnie. Od małego jada dania z dodatkiem intensywnych przypraw i chyba mu to odpowiada bo sam prosi o przyprawy.
" Jabłko pieczone "
- 4 jabłka
- 1/2 torebki ryżu
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżeczki rodzynek
- łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka startego imbiru
Sposób przygotowania:
Jabłka myję, odcinam 1/3 jabłka z ogonkiem. Łyżeczką wydrążam gniazda nasienne uważając, by nie zrobić dziury na wylot.
Ryż zalewamy szklanką mleka i gotujemy, po zagotowaniu odstawiamy. Rodzynki zalewamy wodą i odstawiamy na 5 minut. Gdy ryż ostygnie , dodajemy odsączone rodzynki, cynamon, łyżkę miodu i 1 łyżeczkę startego imbiru. Wszystko dokładnie mieszamy i napełniam wydrążone jabłka. Nakładamy górną część jabłka z ogonkiem.
Wstawiamy jabłka do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz