Moi panowie( mąż i synek ) kochają słodkie śniadania, racuchy w każdej wersji, i oczywiście naleśniki, które mogę robić już z zamkniętymi oczami. Podane naleśniki są bardzo proste, zmieniłam sos na mniej słodki i oczywiście nie tak kaloryczny jak w oryginalnym przepisie.
- 500 ml mleka
- 200 g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- łyżka roztopionego masła lub oleju
- szklanka soku z pomarańczy
- skórka otarta z pomarańczy
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki startego imbiru
Wszystkie składniki na ciasto do naleśników wymieszaj dokładnie za pomocą miksera. Smaż cienkie naleśniki na teflonowej patelni, a następnie złóż je w trójkąt.
Cukier skarmelizuj na patelni, dodaj sok z pomarańczy, a po chwili masło, na koniec dodaj otartą skórkę z pomarańczy i starty imbir. Następnie włóż naleśniki do syropu. Smaż około 3 minuty z każdej strony, ważne żeby ciasto dobrze nasiąkło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz