piątek, 1 stycznia 2016

Jajka zapiekane w kokilkach

 
               Polecam przepis na weekendowe śniadanie, trochę pracowite, ale smak zrekompensuje wszelakie trudy przygotowania jajek. Można eksperymentować z różnymi dodatkami i ponieść się fantazji... 

Składniki:
  • 4 jajka
  • 4 plastry szynki
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki masła
  • 10 dag sera koziego
  • 2 kromki razowego chleba
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Dno i boki kokilek wysmarować dokładnie masłem. Na dno wlać po jednej łyżce śmietany,  następnie kładziemy stary lub pokrojony ser kozi, pokrojona szynkę w drobna kostkę. Na wierzch posypujemy szczypiorek,  na koniec wbijamy jajka po dwa do każdej kokilki. Posypujemy sola pieprze oraz posiekanym szczypiorkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, pieczemy ok 20 -  25 minut ( chyba ,że wolicie słabiej ścięte jajko).  Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wodą. Podajemy po delikatnym przestudzeniu.
 
Smacznego !
 
 
  •  
  •  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz