Polecam przepis na weekendowe śniadanie, trochę pracowite, ale smak zrekompensuje wszelakie trudy przygotowania jajek. Można eksperymentować z różnymi dodatkami i ponieść się fantazji...
Składniki:
- 4 jajka
- 4 plastry szynki
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki masła
- 10 dag sera koziego
- 2 kromki razowego chleba
- szczypiorek
- sól, pieprz
Dno i boki kokilek wysmarować dokładnie masłem. Na dno wlać po jednej łyżce śmietany, następnie kładziemy stary lub pokrojony ser kozi, pokrojona szynkę w drobna kostkę. Na wierzch posypujemy szczypiorek, na koniec wbijamy jajka po dwa do każdej kokilki. Posypujemy sola pieprze oraz posiekanym szczypiorkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, pieczemy ok 20 - 25 minut ( chyba ,że wolicie słabiej ścięte jajko). Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wodą. Podajemy po delikatnym przestudzeniu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz