sobota, 19 kwietnia 2014

Galareta na zimno


Dziś przedstawiam galaretę na zimno, trochę pracochłonna ale na pewno warta każdej minuty poświęconej na jej zrobienie. W przepisie jest podana dość duża ilość żelatyny ale wszystko według przepisu na opakowaniu, bynajmniej wykorzystując nóżki wieprzowe użyjemy mniejsza ilość żelatyny. Polecam serdecznie !  
 
Galareta na zimno
 
 
Składniki:
600 g golonki
20 g pręgi wołowej
2 udka kurczaka
1 udziec indyka
3 średnie cebule
3 główki czosnku
3 marchewki
1 pietruszka
1 seler
1 por
2 opakowania żelatyny
3 ugotowane na twardo jajko
natka pietruszki do dekoracji
przyprawy: sól, pieprz ziarnisty.

 
Przygotowanie:
Umyte golonki i udziec z indyka, udka z kurczaka, oraz pręgi wołowej przełóż do garnka, zalej wodą tak aby były przykryte. Dodaj obrane warzywa , pieprz czarny, sól , czosnek i gotuj 3 godziny na wolnym ogniu. Gdy golonka będzie miękka, i pozostałe mięso będzie ugotowane do miękkości, wyjmij z wody mięso i oddziel od skóry, kości i tłuszczu. Wywar przecedź przez sito. Dodaj do niego żelatynę, rozpuszczoną w wywarze ( według przepisu na opakowaniu). Marchew z wywaru pokrój w kostkę, a mięso posiekaj. Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz i przekrój na pół. W salaterce układaj jajka na spodzie, kostki marchewki, na to włóż mięso i zalej przygotowanym wywarem. Po ostygnięciu wstaw do lodówki.
 
 

 

2 komentarze: