czwartek, 21 stycznia 2016

PIANKI A LA PINA COLADA


Aromat soku ananasowego świetnie komponuje się z dodanych do tych pianek likieru kokosowego.
Uwaga - wersja tylko dla dorosłych !

Składniki:
  • 100 ml soku ananasowego
  • 100 ml zimnej wody
  • 100 ml gorącej wody
  • 2 białka jajek
  • 25 g żelatyny
  • 4 łyżki podgrzanego likieru
  • 300 g cukru
  • żółty barwnik
  • olej słonecznikowy do posmarowania
  • 100 g wiórków kokosowych
  • różowy barwnik
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wysmaruj olejem. Dno i dwa boki wykładamy papierem do pieczenia, po czym delikatnie smarujemy papier olejem słonecznikowym. Mieszamy mąkę kukurydzianą z cukrem i ta mieszanka posypujemy blaszkę.
Wiórki kokosowe wkładamy do worka z odrobina różowego barwnika spożywczego, zamykamy i rozcieramy rękami do uzyskania różowych wiórków kokosowych. Połowa tych wiórków posypujemy blaszkę, resztę odkładamy.
Pianki: W  małym głębokim rondlu mieszamy sok ananasowy, zimną wodę i cukier. Mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Powstał syrop zagotowujemy i gotujemy tak aż 5 minut. W między czasie wlewam do małej miski gorąca wodę, wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się całkowicie rozpuści i ciecz będzie całkowicie przezroczysta. Mikserem ubijamy białka na sztywna pianę.Do rondla z gorącym syropem dodajemy rozpuszczona żelatyną ( uwaga może się pienić). Małym strumieniem   wlewamy syrop do białka i stopniowo mieszamy, ubijamy 10 minut. Dodajemy likier kokosowy i odrobine żółtego barwnika, żeby uzyskał jasno żółty kolor.
Wlewamy mieszaninę do obsypanej kokosem blaszki i posypujemy reszta wiórków kokosowych. Odstawiamy na 5 h w chłodnym miejscu aż stężeją. Aby wyjąć pianki z blaszki, przejeżdżamy nożem wzdłuż niewyłożonych papierem do pieczenia boków. Chwytając za papier, podnosimy pianke i kładziemy na desce do krojenia. Kroimy  n a kostki i podajemy.
 
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz