środa, 12 lutego 2014

Sos miętowy na bazie jogurtu



W poprzednim poście podałam chutnej miętowy na bazie ziół indyjskich. A teraz mam przyjemność zaproponować -  wersje sosu miętowego dla osób, (np. mojego męża ), które nie są fanami tak intensywnych aromatów, prosty a zarazem idealny do pikantnych potraw sos.
  
                            Sos miętowy na bazie jogurtu

 
Produkty:
dorodne listki świeżej mięty (dobra garść )
kilka listków mięty do dekoracji
180 ml gęstego jogurtu naturalnego
szczypiorek ( dobra garść)
łyżka startego na dużych oczkach świeżego imbiru
1 łyżka oliwy
ł łyżeczki brązowego cukru
szczypta soli, pieprzu
Przygotowanie sosu:

Umyte listki świeżej mięty, oliwę, sól i cukier miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy starty imbir, pokrojony szczypiorek i ponownie traktujemy wszystkie składniki blenderem. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy, umieszczamy w lodówce. Przed podaniem sos powinien byc schłodzony.
B
ędzie on ciekawym dodatkiem do różnego rodzaju mięs czy grillowanych warzyw.

Smacznego!
- Do przepisu dodałam 1 łyżkę startego imbiru. Lubię jego aromat i smak jeśli ktoś ma delikatniejsze podniebienie proponuję zmniejszyć ilość.


1 komentarz:

  1. Czy ma Pani dwa blogi?
    http://gzikipyry.pl/indyjski-sos-mietowy-na-bazie-jogurtu-naturalnego-indian-mint-chutney/

    OdpowiedzUsuń