niedziela, 31 stycznia 2016

Crostini z pesto z bazylii


               To takie danie na szybko, jak nagle goście wpadną . Wszyscy lubią, a crostini,  szybciej znika z talerzy niż się robi  i  to cieszy. Nawet najmłodsi maja słabość do takiej wersji kanapek na ciepło. Wystarczy parę składników, które zapewne mamy w kuchni - najważniejsza w tym daniu jest - BAZYLIA , pięknie zielona i aromatyczna.

Składniki:
  • Pieczywo /  1/2 Bagietki
  • 2 pomidory
  • oliwa
  • 5 dag orzeszków piniowych
  • 2 pęczki bazylii
  • 5 dag parmezanu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Bazylię umyć, osuszyć. Parmezan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzyć , obrać ze skórki , usunąć pestki pokroić w kostkę, doprawić sola pieprzem. Bagietkę pokroić , skropić oliwą, piec ok 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
Zmiksować lub utrzeć w moździerzu bazylię, orzeszki piniowe , parmezan i ok 1/2 szklanki oliwy. Do prawić do smaku sola i pieprzem . Grzanki posmarować pesto, posypać pokrojonymi pomidorami i posypać parmezanem. Gotowe !
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz