wtorek, 8 kwietnia 2014

Zupa krem z ziemniaków , gruszki z paluchami


 Dziś przedstawiam zupę krem z ziemniaków koniecznie odmiana łagodna, gruszki z słonymi paluchami z dodatkiem odrobiny maku i sezamu. Szybkie, sycące danie także na wynos.

Zupa krem z ziemniaków, gruszki z paluchami

Składniki na paluchy:
  •  1 opakowanie ciasta francuskiego
  •  1 łyżka ziaren sezamu
  •  1 łyżka ziaren maku
  •  sól morska
Składniki na zupę:
  • 500 g łagodnych ziemniaków
  • 1 gruszka
  • 1 cebula
  • 30 g masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml gęstego jogurtu naturalnego / śmietany
  • pieprzy czarny, sól
Przygotowanie:
1) Zaczynamy od przygotowania paluchów. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni C. Ciasto francuskie pokrój w paski ok 1 cm i posyp solą, ziarnami sezamu i maku. Delikatnie zwiń je w rulon, przyklejając wszystkie ziarna do ciasta. Paski ciasta skręć i ułóż na blasze. Zapiekaj 10 minut.
2) Cebulę , obierz, drobno posiekaj i przesmaż na maśle na małym ogniu. W tym czasie obierz ziemniaki, gruszkę, pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i duś jeszcze kilka minut na małym ogniu. Warzywa zalej bulionem i duś pod przykryciem ok 25 minut. Zmiksuj, dolej jogurt naturalny lub śmietanę dopraw sola pieprzem czarnym.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz