Dziś przedstawiam babkę wielobarwną, ciasto na pewno będzie godnie prezentować się na wielkanocnym stole. A najmłodsi zapewne szybciutko odkryją smak nowej wersji babki....
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
1łyżka soku z buraków lub barwnik spożywczy
1 łyżka kakao
1/2 szklanki suchego maku
Masło utrzeć z cukrem w misie miksera, do puszystości, dodawać żółtka i ucierać. Pod koniec ucierania dodać olej, esencje waniliową i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dalej mieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, Powstałe ciasto podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać: startą skórkę z cytryny, sok z buraków, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz