piątek, 18 kwietnia 2014

Babka teczowa

 
 
 
 
Dziś przedstawiam babkę wielobarwną, ciasto na pewno będzie godnie prezentować się na wielkanocnym stole. A najmłodsi zapewne szybciutko odkryją smak nowej wersji babki....
 
 
 
 
 
Babka tęczowa
 

Składniki:
250 g masła lub margaryny do pieczenia
6 jajek
1 szklanka cukru  
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki oleju słonecznikowego

Dodatkowo:
starta skórka z 1 cytryny
1łyżka soku z buraków lub barwnik spożywczy
1 łyżka kakao
1/2 szklanki suchego maku
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem w misie miksera, do puszystości, dodawać żółtka i ucierać. Pod koniec ucierania dodać olej, esencje waniliową i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dalej mieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, Powstałe ciasto podzielić na 4 równe części. Do każdej z osobna dodać: startą skórkę z cytryny, sok z buraków, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.

Formę o średnicy 23 cm z kominkiem wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładać łyżką do formy jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności. Piec około 60 minut w temperaturze 160ºC lub do tzw. suchego patyczka.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz