czwartek, 28 listopada 2013

Pikantna fasolowa


      Czerwona fasola jest symbolem kuchni meksykańskiej gdzie jest używana praktycznie do wszystkiego. U mnie puszka z czerwona fasolą stoi już dłuższy czas, ale nie miałam na nią pomysłu, a koniecznie chciałam danie na ciepło.  Pikantna fasolowa jest daniem, które jest równie smaczne odgrzane następnego dnia. Można więc od razu przygotować większą jego porcje. 
    Mój główny bohater jest polecany wegetarianom jako źródło białka, ma go bowiem więcej niż mięso. Czerwona fasola jest bogatym źródłem witamin z grupy B, ponadto bogata w potas wapń i fosfor. Zawiera żelazo, kwas foliowy, selen oraz cynk. Roślina ma lekko strawną i substancję hamujące rozrost tkanek nowotworowych a także błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.  

Składniki:


puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
30 dag marchewki
15 dag selera naciowego
2 małe cebule
3 łyżki oliwy
10 dag kabanosów lun wołowina
pół pęczka natki pietruszki
500 ml zupy jarzynowej
250 ml białego wina
sól, pieprz, papryka



Przygotowanie:


Fasolę i kukurydzę wyjąć z puszki i starannie odsączyć. Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Seler naciowy oczyścić z włókien, opłukać i pokroić na cienkie plasterki. obraną cebulę pokroić w drobna kosteczkę. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać marchewkę , seler naciowy, krótko dusić ok 5 - 7 minut. Dodać kabanosy lub mięso wołowe wcześniej podsmażone i podduszone, odsączona fasolę i kukurydzę. Papryczkę chili przekroić na pół, usunąć pestki oraz gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę, dodać do potrawy. Wlać zupę jarzynową i białe wino. Gotować około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Doprawić sola, pieprzem czarnym świeżo zmielonym i papryka czerwona słodką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz