piątek, 29 listopada 2013

Papryka faszerowana ryżem i warzywami



Składniki:
8 dużych czerwonych papryk
1 paczka ryżu białego
1 mała cebula
3 różyczki brokułów
1/2 papryki czerwonej lub żółtej
1 łyżka masła
8 plastrów żółtego sera
180 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

- Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebule obrać pokroić w drobna kosteczkę i zeszklić na 1 łyżce masła

- Brokuł pokroić w drobniejsze części, dotować 4 - 5 minut , Paprykę umyć, pokroić w drobna kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać - papryka, brokuł, ryż i zeszkloną cebulę. Doprawić solą pieprzem i oregano .

- Paprykę umyć , osuszyć, ściąć wierzch i usunąć pestki. Strąki napełnić farszem ryżowo - warzywnym i przykryć plastrami żółtego sera, ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym olejem, wlać bulion do naczynia.

- Przykryć, piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

- Paprykę podawać z sosem pomidorowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz