piątek, 18 grudnia 2015

Pierniczki


 
Pyszne, pachnące i bez czekania, aż zmiękną ! Oto chodziło, pierniczki można zrobić miesiąc przed świętami lub w dniu wigilii, osobiście zaczęłam wypieki 12 listopada, nie mogłam doczekać się ich smaku i wprowadzeniu domowników w świąteczny nastrój.
Za przepis na polewę czekoladową - dziękuje Kasi z blogu Kuchnia w opałach.
 
Składniki :
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 80 g miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Masło roztopić i ostudzić. Resztę składników przesypać do misy i wymieszać na końcu wlać wystudzone masło, ciasto może się nieco kleić, nie należy dosypywać więcej mąki. Ciasto rozwałkować na dowolna grubość ( ja rozwałkowałam na 6 mm). Wykrawać dowolne kształty. Układać je na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Pierniczki można dowolnie dekorować.

Smacznego !

2 komentarze: