niedziela, 27 kwietnia 2014

Barszcz czerwony z ziemniakami


Dziś przedstawiam czerwony barszcz w trochę innym wydaniu. Bardzo szybki, lekki i bardzo aromatyczny, jestem przekonana, że taka wersja tradycyjnej zupy przyjmie się w niejednym domu.




Barszcz czerwony z ziemniakami
 
 
Składniki:
4- 5 buraków ćwikłowych
5 średnich ziemniaków
1 mały seler
1 korzeń pietruszki
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
4 łyżki octu winnego lub jabłkowego
4 łyżki masła
2 cebule, posiekane
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz czarny do smaku
jogurt grecki
20 g boczku



Przygotowanie:
Ziemniaki i buraki myjemy i gotujemy w łupinach w osolonej wodzie. Marchew, seler i pietruszkę gotujemy w osobnym garnku. Gdy buraki będą miękkie obierany z łupin , kroimy drobno i wkładamy do pozostałych jarzyn, dalej gotując ok 5 minut, po tym czasie wszystko miksujemy i ponownie gotujemy dodając przyprawy oraz ocet winny po ok 10- 12 minutach dodajemy łyżkę octu balsamicznego. W między czasie boczek kroimy na drobne paseczki i smażymy aż będzie chrupki. Posiekaną cebule podsmażamy na rozpuszczonym masełku, odstawiamy. Do zupy dodajemy zeszkloną cebulkę i mieszamy, Przelewamy zupę , krem do miseczek, wkładamy obrane z łupin ziemniaki pokrojone na ćwiartki, dodajemy łyżkę jogurtu greckiego a na wierzch sypiemy boczek. Smacznego
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz