Dziś przedstawiam pomysł na śniadanie dla łasuchów, słodki omlet z owocami zapiekany w piekarniku. Szybki i dość prosty omlet, który zawsze wychodzi. Można zastąpić jabłka i gruszkę innymi owocami. Polecam serdecznie.
Owocowy omlet z piekarnika z karmelizowanym jabłkiem i gruszka ( 3-4 porcje )
Składniki na karmel :
5 łyżek cukru
1 łyżka masła
1/2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
Składniki na ciasto :
1 szklanka mąki
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
4 jajka
1 łyżka masła
Składniki na nadzienie :
1 średnie jabłko
1 gruszka
2 łyżki masła
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
W piekarniku nagrzanym do 220 oC umieść naczynie żaroodporne o średnicy 25 cm. Zacznij od sosu karmelowego: do małego rondelka z grubym dnem wsyp cukier, Gotuj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, wtedy zwiększ ogień, doprowadź do wrzenia wkłądamy łyżkę masła i podgrzana lekko śmietanę - gotujemy (bez mieszania!!!) około 8 minut, cukier nabierze bursztynowej barwy. Gdybyśmy w tym momencie zamieszali, cukier ponownie by się skrystalizował. Wymieszaj masę, aż stanie się jednolita i odstaw do ostudzenia. Zanim spróbujesz, odczekaj kilka minut, gdyż prawie na pewno się poparzysz,.
Omlet: roztrzep w miseczce wszystkie składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Wyjmij z piekarnika nagrzaną formę i rozsmaruj w nim 1 łyżkę masła, po czym wlej ciasto. Piecz przez 12-15 minut, aż omlet będzie puszysty i ładnie zarumieniony.
Z jabłek i gruszek usuń gniazda nasienne (i skórki jeśli nie lubisz) i pokrój w plasterki. Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z 2 łyżkami masła, dodaj jabłka i gruszki i smaż do ładnego zarumienienia. Nie za długo aby się nie rozpadły.
Wyjmij omlet z piekarnika, ułóż na nim jabłka i gruszki. Polej całość sosem karmelowym i posyp cukrem pudrem. Następnie pokrój jak pizzę i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz