Blog ten powstaje z odrobiną kuchennej magii, ze szczyptą wyobraźni z kawałkiem pasji i miłości do gotowania, mojej chęci zgłębienia tajników sztuki kulinarnej. Moją wielką miłością jest gotowanie dla tych, których kocham, jestem mamą wspaniałego synka i żoną. Gotuję od dań prostych i szybkich do pracochłonnych i wymyślnych. Mam nadzieje, że podane przepisy sprawdzą się i przypadną Wam do gustu.
poniedziałek, 23 grudnia 2013
Ciasteczka orzechowe
Bardzo prosty przepis na ciasteczka orzechowe, w sam raz na zajęcie małych rączek naszych milusińskich. Ciasto przechowuje nawet 2 dni w lodówce po wyrobieniu, a kiedy mój synek ma ochotę pobawić się w kucharza, a jednocześnie w cukiernika świetnie się do tego nadają. Polecanie
Ciasteczka orzechowe : Składniki: ⦁ 100 g masła naturalnego ⦁ 100 g zmielonych orzechów bez dodatku soli ( wychodzi jedna szklanka po zmieleniu) ⦁ 150 g mąki (1 i 1/2 szklanki) ⦁ 2 żółtka ⦁ cukier waniliowy ⦁ 50 g cukru pudru (1/2 szklanki) Przygotowanie: Mąkę mieszamy z zmielonymi orzechami.Wsypujemy na deskę lub miskę,dodajemy cukry,żółtka,miękkie masło i zagniatamy aż wszystko się połączy.Ciasto jest bardzo kruche,jeżeli nie będzie się chciało zagnieść dodajemy odrobinę masła.Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy,wycinamy foremką ciastka,układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Pieczemy 10-15 minut w 180 *C. Ciasteczka świetnie się przechowają w zamkniętym pojemniku .Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz